Hamile kadınların zihnini en çok kurcalayan soruların başında gelen “Gebelik öncesinde beslenme nasıl olmalıdır?” sorusu, aslında anne adaylarının bebekleri daha doğmadan onlara nasıl şefkat ve merhametle yaklaştığının bir göstergesidir. Her şeyin en iyisine layık olan minik yavrularının sağlıklı bir şekilde dünyaya gözlerini açması, kuşkusuz gebe kadının hayallerini süsler.
Bebeğin vücudunun anne karnında yavaş yavaş oluşmasıyla birlikte “”tek vücutta iki kişi”nin yaşadığı bir durum ortaya çıkar. Beslenme alışkanlığını bu duruma göre şekillendirmek doğru bir karar olacaktır, ancak yersiz endişelere kapılıp paniklemeye hiç de gerek yok. Hamileliğin ilk aylarında yaşanan mide bulantısı ve iştah kapanıklığı, anne adaylarının kilo almasını bir süreliğine geciktirebilir. Bu esnada bebek, annenin vücudunda var olan mineralleri tüketmeye başlar. Mineral ve vitamin kaybına uğrayan anne adayları, bu açığı sağlıklı beslenerek kapatmak zorundadır.
Gebelik öncesinde sağlıklı ve düzenli bir şekilde beslenerek, bebeklerin sağlıklı bir şekilde doğumunu gerçekleştirebilmek mümkündür. Bunun için aşağıdaki tavsiyeleri dikkate almakta fayda olacaktır:
Gebelik öncesinde vücudunuzda var olan vitamin ve minerallere takviyede bulunmanız gerekir. Bebeğin vücudu oluşmaya başladıkça bu kaynakları tüketecektir.
Eğer fazla kilolarınız varsa, gebelik dönemini daha rahat bir şekilde geçirebilmek için bu kilolardan kurtulmaya başlamalısınız. Özellikle obez kadınların hamilelik sürecinin çok ciddi tehlike ve riskler barındırdığını belirtmek gerekir.
Kemiklerin oluşumunda kullanılan kalsiyum ve demirin yanı sıra omega yağ asitlerini de tüketmekte yarar olacaktır.
Sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmek isteyen anne adayları, gebelik öncesinde mutlaka bazı önlemler almalı ve beslenme alışkanlığını tekrar gözden geçirmelidir. 9 ay süren zorlu bir hamilelik döneminin ardından fazla kilolarınızı vermek istediğinizde de yine uzman bir diyetisyen gözetiminde düzenli bir diyet programını takip etmeniz gerekir.
Hamilelik Döneminde Beslenme Danışmanlığı
Sağlıklı beslenme yaşamın her döneminde olduğu gibi hamilelik döneminde de önem taşır. Anne karnında yaşam yolculuğuna başlayan bebeğin, fiziksel ve mental açıdan normal olarak dünyaya gelebilmesi için anne adayının yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmesi gerekir.
Anne adayının gebelik süresince kazandığı ağırlık, bebek ve anne sağlığı için çok önemlidir. Anne adayının hamilelik süresince kazanacağı ağırlık, hamilelik öncesindeki vücut ağırlığına bağlıdır. Bu nedenle gebeliğe zayıf başlayan anne adaylarının diğer kadınlara göre daha fazla enerji alması gerekir.
Hamilelik süresince, gereğinden az ağırlık kazanımı, anne adayının vücut depolarının tükenmesine ve bebeğin besin ihtiyaçlarını karşılayamamasına neden olur. Gereğinden fazla ağırlık kazanımı ise bebeğin kalitesiz beslenmesine neden olur ve doğumla birlikte bebekte bazı sağlık sorunları oluşabilir. Gereğinden az veya gereğinden çok fazla ağırlık kazanmak; erken doğum ve düşük doğum ağırlığı riskini de arttırmaktadır.
Bebeğin anne karnındaki gelişim aylarına göre, anne adayının beslenmesinin düzenlenmesi gerekir. Çünkü bebeğin gelişen organ ve sistemlerine göre besinsel ihtiyaçlar farklılık gösterir. Gelişme dönemine göre, bazı besinlerin ve besin öğelerinin daha fazla alınması gerekir.
Hamilelik sadece bebeğin sağlıklı beslenmeye ihtiyaç duyduğu bir dönem değildir. Bu dönemde anne adayının kendisi için de sağlıklı beslenmeye ihtiyacı vardır. Annenin kendi ihtiyaç duyduğu depoları yitirmemesi için kendi özelliklerine uygun bir beslenme programı uygulaması gerekir.
Hamilelik her ne kadar muhteşem bir duygu da olsa, bir kadının hayatında karşılaşacağı en büyük fizyolojik yüklerden biridir. Bu nedenle bazı anne adaylarında hamilelik süresi boyunca çeşitli sağlık sorunları görülebilir. Hamilelik döneminde en sık rastlanan sağlık sorunları; bulantı, kusma, iştah kesilmesi, reflü, gaz sancısı, karın ağrısı, ödem ve kabızlıktır. Bu sağlık sorunlarının birçoğunun kişiye ve duruma özel beslenme progr